Sosyal Medya

Güncel

KarakasÂ’dan Ä°slamabadÂ’a yol gider!...

Venezüella’da bir süredir olaylar durmuyor. En son muhalefet genel greve gitti. CIA ABD’nin darbecilere destek verdiğini açıkladı. Devlet başkanı halkı Türkiye’nin 15 Temmuz’da yaptığının benzerini hatta daha fazlasını yapmasını istedi.



Abdurrahman Dilipak / Yeni Akit

Karakas’da sular durulmuyor. Ama bu arada Ä°slamabad’da Panama belgeleri ilk meyvesini verdi. Anayasa Mahkemesi, BaÅŸbakan Nawaz ve Maliye Bakanını görevden aldı.

Panama belgelerinde doÄŸrudan Nawaz ile ilgili bir belge yok. Ama ailesi, yakın çevresi içinde suçlananlar var. Bu suçlamalarla ilgili kesinleÅŸmiÅŸ bir mahkeme kararı yok. Ama yine de mahkeme Nawaz için ömürboyu siyaset yasağı getirdi. Ãœstelik seçimlere bir yıldan daha az bir zaman olmasına raÄŸmen. Aslında Nawaz’ın gitmesi, partisi için siyaset yasağı sonucunu doÄŸurmuyor. BaÅŸbakan yine Nawaz’ın partisinden seçilecek.

Pakistan bu yüzyılın başında Hindistan’dan ayrılmıştı. BaÅŸlangıçta Pakistan ve BangladeÅŸ tek devletti. Önce bu BirleÅŸik Pakistan’la Hindistan’ın arasında kalıcı bir çatışma konusu olsun diye KeÅŸmir sorunu icad edildi. Türkiye ile Yunanistan arasındaki Kıbrıs sorunu, Ermenistan konusu gibi. Libya ile Çad arasında Auzou sorunu vardı. Sudan’da Darfur konusu gibi.

Sonra Pakistan ve BangladeÅŸ ayrıldı.. BangladeÅŸ ayrılmadan önce Pakistan Hindistan’da Ä°slami bir devlet kurmak için ayrılmıştı. 2016 rakamları ile Pakistan’ın nüfusu 193 milyon, BangladeÅŸ’in nüfusu ise 163 milyon. Yani ikisinin toplamı 350 milyondan fazla. Hindistan’da kalan nüfus ise 250 milyon civarında. Yani Hint kökenli dünyada 600 milyon Müslüman var..

Åžimdi karanlık bir el Çin ile Hindistan’ı birbirine düşürmeye çalışıyor.. BangladeÅŸ’i Pakistan’dan ayırdılar, orada laikçi bir diktatörlük kurdular.

 Bugün Pakistan’da “Pakistan Müslüman BirliÄŸi (PML-N)” iktidarda. Seçime 1 yıldan az bir zaman kala baÅŸbakan ve maliye bakanı görevden alınıyor ve siyaset yasağı getiriliyor. Hani ErdoÄŸan’a ÅŸiir okudu diye “muhtar bile olamaz” diye mahkeme kararı verildiÄŸi günleri hatırlayın. AK Parti için kapatma davasını hatırlayın. 

Tehrik-i Ä°nsaf Genel Sekreteri Cihangir Han Tarin, “Bugün Pakistan halkı gerçek adalete sahip oldu. Yeni bir dönem baÅŸladı” diyor. Bu adamın kim olduÄŸu belli. Suç kanıtı “Panama belgeleri” Orada Nawaz’dan söz edilmiyor. Çocukları ve yakın çevresinden söz ediliyor. Onlar hakkında açılan dava henüz sonuçlanmamış. 17-25, ya da MÄ°T TIR’ları davası gibi bir dava bu. Ergenekon-Balyoz davası da öyle deÄŸil mi idi! Pakistan’da aÅŸağılık bir oyun oynanıyor.

Mahmut Övür Sabah’ta 9 Eylül 2014 de şöyle diyordu: CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın Kuzey Kıbrıs ziyareti dönüşü yaptığı açıklamada çok önemli bir ayrıntı vardı. Ãœzerinde pek durulmayan o ayrıntı, Pakistan’da yaÅŸanan son olaylarla ilgiliydi. Ä°lginçtir 14 AÄŸustos’tan bu yana Pakistan’da tıpkı Gezi benzeri kaotik bir süreç yaÅŸanıyor. ErdoÄŸan ÅŸÃ¶yle diyordu: «Pakistan’daki olayların bizdeki Gezi olaylarına benzer yanı olduÄŸunu görüyoruz. Pakistan’da da paralel yapıya benzer bir yapı var. O paralel yapı da kendine siyasi bir yapı buldu ve Pakistan’ı karıştırmaya çalışıyor.

Ä°slamabad’dan Gezi olaylarına benzer kalkışmalar oldu. Mesela BaÅŸbakan Åžerif’in istifasını isteyen eylemciler, BaÅŸbakanlık Ofisi’ne girmeye kalktı.Pakistan’da ya da Katar’da, Venezüella’daki olayların seyrindeki benzerlik bu kadar deÄŸil. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi. “Paralel yapı”ların Ã¶rgütlenme, eylem, söylem, yöntem, yükselme, diyalog ve ittifak yapma biçimleri aynı. Pakistan’daki “paralel yapı”nın imamı Kanada’da yaÅŸayan  Muhammed Tahir Ãœl-Kadiri. Bu adam da dini bir söylemle çıktı ortaya. Bu da diyalogdan söz ediyor. 2012’de ülkesine döndü ve Pakistan Halk Hareketi (PAT) diye bir parti kurdu. Ardından “Pakistan Adalet Hareketi”nin baÅŸkanlığını yapan medyatik eski kriketçi Ä°mran Han’la ittifak yaptı. Liberal bir devrimden söz ediyorlardı ama, seçimde bir varlık gösteremediler. Seçimi kaybedince hareketin en önemli isimlerinden Cavit HaÅŸimi darbe planlarını açığa vuran önemli açıklamalar yaptı. “Ordu göreve” dedi. Anayasa Mahkemesini harekete geçmeye Ã§ağırdı. FETÖ ne kadar Amerikan ise, Tahir-ül Kadiri de o kadar Ä°ngiliz! Türkiye’ye bakarak Pakistan’ı, Pakistan’a bakarak Türkiye’de olup bitenleri anlamak mümkün.

Ha! Bu arada partisi Åžerif’in yerine, kardeÅŸini aday gösteriyor.

Kuzey Kore, Pakistan, Venezüella. Peki sıradaki ülke hangisi? Ä°ran, Katar, Suudi Arabistan.. Libya’nın, Yemen’in, Mısır’ın iÅŸini bitirdiler. Afganistan, Irak, Suriye’nin durumu ortada. “Demokrasi getiriyorlar”. “Ä°slam and Democracy Fondation” boÅŸ durmuyor. Bu Baradey ya da Blair’i Sisi’ye danışman yapmalarından belli deÄŸil mi!

Sahi bu planları yapanların Türkiye ile ilgili yeni planları, senaryoları yok mu?

1 Nisan 2015’te Venezüella’da artan enflasyon karşısında gelir vergisinde adalet isteyen ulaşım işçileri genel greve gitti, demiryolları kapandı, uçuÅŸlar iptal edildi. Bunlar durup dururken olmuyor. Çevreciler, Ä°nsan Hakları örgütleri, işçiler, kilise LBGT, nerede ne lazımsa birilerinin ellerinin altında bir sürü eleman hazır. Bunların kadrolarında Åžeyh de var fahiÅŸe de. Marksist de var, Liberal da, Milliyetçi gibi görünen elemanlar da.. PEGÄ°DA’da var FEMEN’de..

Åžimdi de “ABD, Venezüella’da ‘darbenin önünü açıyor”.. Habere bakar mısınız: ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıkları Kontrol Ofisi tarafından yapılan açıklamada Venezüella’da kurucu meclis seçimlerinin yapılmasını teÅŸvik ettiÄŸi ve bu yolla demokrasinin altını oyduÄŸu veya ülkedeki protestoların ÅŸiddetle bastırılmasında rol aldığı iddia edilen 13 eski ve görevdeki üst düzey yetkilinin yaptırım listesine alındığı bildirildi.”

Aylardır devam eden protestolarla gündeme gelen Venezüella’da, BaÅŸkan Maduro, ABD’nin kendisine darbe yapmaya çalıştığını belirtmiÅŸti. CIA’dan birileri de darbe planlarını doÄŸruladı. Åžimdi Venezüella 15 Temmuz’un eÅŸiÄŸinde. BilindiÄŸi üzere CIA BaÅŸkanı Mike Pompeo, Aspen Enstitüsü’ndeki konuÅŸmasında, Venezüella’da bir darbe peÅŸinde olduklarını üstü kapalı ÅŸekilde açıklamıştı. Böylece dünya üzerindeki askeri darbelerin ardından gündeme gelen «CIA parmağı» iddiası tarihte ilk defa resmi kaynaklar tarafından doÄŸrulandı.

ABD ülkelerin iç iÅŸlerine bir biçimde doÄŸrudan ya da dolaylı olarak karışıyor. Arap ülkelerinde, Afrika’da, Asya’da, Güney Amerika’da Åžili’den Nikaragua’ya Arjantin’den Haiti’ye kadar birçok ülkede hükümeti deÄŸiÅŸtiren unsurun ABD olduÄŸu bilinen bir gerçek. Bugün ABD istihbaratının bir numaralı isminin bir açıklaması ile ABD’nin Güney Amerika’daki etkisi gözler önüne serildi. CIA’nin direktörü Mike Pompeo, “Venezüella’da Maduro hükümetini devirmek için iki ülkeyle temasta olduÄŸunu” söylerken, “Venezüella’da bir geçiÅŸ olmasını ve CIA’nin oradaki dinamikleri anlamasını umut ediyorum” dedi. Dikkat ederseniz, Venezüella’da yeni anayasayı yazacak Kurucu Meclis’in üyelerinin belirlenmesi için yapılacak seçim öncesinde muhalefetin grev ve eylem çaÄŸrıları ne anlama geliyor. Bunlar masum ÅŸeyler mi? 

Karar sizin. 

Selâm ve dua ile.

Kaynak: Yeni Akit

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.